Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin Komünist Partisi’nin son kongresinden çıkan sonuçların akabinde ülkesinin Çin’le bağları değiştirmesi gerektiğini belirtti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin’e yapacağı resmi ziyaret öncesi yeni Çin siyasetini açıkladı. Scholz, Frankfurter Allgemeine Zeitung’a yazdığı makalede, Çin Komünist Partisi’nin son kongresinden çıkan sonuçların akabinde ülkesinin Çin ile olan alakaları değiştirmesi gerektiğini gösterdiğini bildirdi.
Marksizm-Leninizm’e bağlılığın evvelki parti kongrelerine kıyasla çok daha fazla yer kapladığını anımsatan Scholz, “Çin on yıl evvelki Çin değil. Çin değişirse bizim de Çin ile münasebetlerimizin değişmesi gerektiği açıktır” sözünü kullandı.
Alman Şansölye, Çin idaresiyle yapacağı görüşmelerde “zor konuları” göz gerisi etmek istemediğini vurgulayarak, “Bu, sivil ve siyasi özgürlüklere ve örneğin Sincan eyaletindeki etnik azınlıkların haklarına saygıyı da içeriyor” sözlerine yer verdi. Tayvan etrafındaki gergin durumla ilgili kaygılarını de lisana getiren Scholz, “ABD ve öteki pek çok ülke üzere biz de ‘Tek Çin’ siyaseti izliyoruz. Lakin bu, statükonun fakat barışçıl bir biçimde ve karşılıklı istek ile değiştirilebileceği manasına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Çin ile ekonomik bir ayrışmaya karşı olduğunu kaydeden Scholz lakin tek taraflı bağımlılıkların azaltılması gerektiğinin altını çizdi. Çin ile Almanya ortasındaki alakalarda, örneğin şirketlerin pazara erişimi, lisanslar, fikri mülkiyetin korunması ya da yasal mutlaklık ve vatandaşlara eşit muamele üzere bahislerde mütekabiliyetten çok uzakta olunduğuna işaret eden Scholz, mütekabiliyet talep etmeye devam edeceklerini lakin Çin’in buna müsaade vermemesi halinde bu durumun sonuçsuz kalmayacağını vurguladı.
Almanya’nın Çin siyasetinin lakin Avrupa’nın Çin siyasetiyle bütünleşirse başarılı olabileceğine dikkati çeken Scholz, bu nedenle seyahati öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil olmak üzere Avrupalı ortaklar ve transatlantik dostlarla yakın bir uyum içinde olduklarını belirtti. (AA)